Ce ar trebui să spunem?

Text de memorat

Primește cu bunăvoință cuvintele gurii mele și cugetele inimii mele, Doamne, Stânca mea și Izbăvitorul meu!. Psalmii 19:14

Dumnezeu a revărsat cu generozitate numeroase daruri minunate asupra fami- liei umane. Cu toate că darurile Sale sunt importante, niciun dar nu este mai important decât darul vorbirii.

Proverbe 18:21 Moartea și viața sunt în puterea limbii.

Ceea ce spunem îi poate răni pe alți oameni sau le poate aduce vindecare.

Proverbe 12:18 Cine vorbește în chip ușuratic rănește ca străpungerea unei săbii, dar limba înțelepților aduce vindecare.

Cuvintele noastre nu pot doar să-i rănească sau să-i ajute pe alții; ele ne pot răni sau ne pot ajuta și pe noi.

Proverbe 18:7 Gura nebunului îi aduce pieirea și buzele îi sunt o cursă pentru suflet.

Nu-i de mirare că vocea inspirată ne-a spus:

Dintre toate darurile pe care le-a dat Dumnezeu omului, nicio binecuvântare nu este mai nobilă sau mai importantă decât darul vorbirii, dacă este sfințit de Duhul Sfânt – The Voice in Speech and Song, p. 59

Cu toate că pot fi o mare binecuvântare, cuvintele pot avea, de asemenea, o putere de neegalat în a distruge pe scară largă și pe termen lung.

Iacov 3:5,6 Iată un foc mic ce pădure mare aprinde! Limba este și ea un foc, este o lume de nelegiuiri. Ea este acela dintre mădularele noastre care întinează tot trupul și aprinde roata vieții, când este aprinsă de focul gheenei.

Discursurile pot promova pacea și unitatea; de asemenea, pot provoca sciziuni, pot crea sentimente de înstrăinare între foști prieteni și pot stârni conflicte și războaie.

Proverbe 15:1 Un răspuns blând potolește mânia, dar o vorbă aspră ațâță mânia. Proverbe 16:24 Cuvintele prietenoase sunt ca un fagure de miere: dulci pentru suflet și sănătoase pentru oase.

Cuvintele ne dezvăluie gândurile, „căci din prisosul inimii vorbește gura” (Matei 12:34). Cuvintele dezvăluie, de asemenea, ce anume vizionăm și ce anume ascultăm, „căci noi nu putem să nu vorbim despre ce am văzut și am auzit” (Faptele Apostolilor 4:20).

Ținând cont că ne dezvăluie caracterul și au o atât de mare influență atât de partea răului, cât și de partea binelui, Dumnezeu dă cuvintelor o mare importanță la judecată. De fapt, cuvintele noastre ne vor hotărî destinul veșnic. Isus a spus:

Matei 12:36,37 Vă spun că, în ziua judecății, oamenii vor da socoteală de orice cuvânt nefolositor, pe care-l vor fi rostit. Căci din cuvintele tale vei fi scos fără vină și din cuvintele tale vei fi osândit.

Nu ne putem controla cuvintele punându-ne un filtru peste gură.

Iacov 3:8 Limba niciun om n-o poate îmblânzi. Ea este un rău care nu se poate înfrâna, este plină de o otravă de moarte.

Caracterul unui om poate fi estimat cu exactitate după natura conversațiilor pe care acesta le poartă. —The Youth’s Instructor, June 13, 1895

Fântâna trebuie să fie curățată înainte dacă vrem ca vorbirea noastră să fie curată.

Matei 12:34,35 Pui de năpârci, cum ați putea voi să spuneți lucruri bune, când voi sunteți răi? Căci din prisosul inimii vorbește gura. Omul bun scoate lucruri bune din vistieria bună a inimii lui, dar omul rău scoate lucruri rele din vistieria rea a inimii lui.

Noi începem să vorbim corespunzător atunci când ne predăm în totalitate Cuvântului lui Dumnezeu și începem să-l ascultăm. Dumnezeu ne spune:

Deuteronomul 4:1 Ascultă legile și poruncile pe care vă învăț să le păziți.

Când Cuvântul lui Dumnezeu ne umple inimile, din gura noastră vor curge râuri de apă vie, înviorătoare, vindecătoare și alinătoare pentru cei din jurul nostru. Iar acest semn este distinctiv pentru creștinul autentic.

Iacov 1:26 Dacă crede cineva că este religios și nu-și înfrânează limba, ci își înșală inima, religia unui astfel de om este zadarnică.

Darul vorbirii este un talent prețios. Dați-I slavă lui Dumnezeu rostind cuvintele potrivite. —Australian Signs of the Times, 9 martie 1903

Întrebări de reflecție

1. Biblia spune că suntem mântuiți prin har, prin credință. (Vezi Efeseni 2:8.) Explică atunci cum, în conformitate cu Matei 12:36,37, suntem judecați după cuvintele noastre.

2. Enumeră câteva istorisiri din Biblie care ilustrează puterea cuvintelor – fie bune, fie rele.

Logopedia este o ramură a pedagogiei speciale (și, am putea spune, și a medicinii) destinată asistării oamenilor cu probleme de vorbire. Terapeuții își ajută pacienții cu dificultăți de vorbire cu instrucțiuni, teorii și exerciții, astfel încât aceștia să câștige abilități de comunicare cât de repede se poate.

Putem spune că Dumnezeu este marele Logoped. El a dedicat multe resurse pentru a ajuta creștinii în problemele lor de vorbire spirituală. Moise vorbea greu. El i-a spus lui Dumnezeu: „vorba și limba îmi sunt încurcate” (Exodul 4:10). Dumnezeu i-a răspuns lui Moise cu o făgăduință, care este valabilă și pentru noi.

Cine a făcut gura omului? ... Oare nu Eu, Domnul? Du-te dar; Eu voi fi cu gura ta și te voi învăța ce vei avea de spus.” Exodul 12:11,12

De asemenea, Dumnezeu ne va învăța cum ar trebui să vorbim. Cuvântul lui Dumnezeu este plin de instrucțiuni care nu doar ne vor învăța ce să spunem, dar ne va oferi și puterea necesară ca să o facem. Prin puterea creatoare a Cuvântului lui Dumnezeu, toate obiceiurile noastre greșite legate de vorbire pot fi îndepărtate.

Moise era lângă muntele Sinai, supraveghindu-și turma, când Dumnezeu i-a promis că o să-l învețe ce să spună. Dumnezeu Și-a ținut promisiunea față de Moise. El l-a instruit ce să spună și i-a dat și puterea să o facă.

Un an mai târziu, Moise, conducând acum un popor în locul turmei de oi, s-a întors la muntele Sinai, iar Dumnezeu i-a dat cele mai importante învățături în Cele Zece Porunci.

Porunca a treia este dedicată în întregime vorbirii.

Exodul 20:7 Să nu iei în deșert Numele Domnului Dumnezeului tău, căci Domnul nu va lăsa nepedepsit pe cel ce va lua în deșert Numele Lui.

Același Dumnezeu care a controlat limba unui măgar și i-a dat darul vorbirii vrea să controleze și limba noastră. El a promis că va fi logopedul nostru spiritual personal. Ai dezvoltat obiceiuri rele în ce privește vorbirea? Vorbirea ta spirituală este afectată de blesteme și de înjurături? Poți găsi vindecarea și puterea transformării în Cuvântul lui Dumnezeu. Nu există nici măcar un singur obicei rău de vorbire pe care Cuvântul lui Dumnezeu să nu-l poată schimba, deoarece Creatorul gurii este dispus să ne controleze gura, împiedicându-ne să rostim cuvinte pe care nu ar trebui să le spunem.

Gândește-te o clipă la porunca a treia. Ea ne vorbește despre o modalitate prin care ne putem arăta dragostea față de Dumnezeu: Nu folosi niciodată numele Lui într-un mod mânios, lipsit de evlavie, repetitiv sau ca pe o banalitate. Această poruncă interzice și cuvintele lipsite de sens pe care lumea le folosește în locul numelui lui Dumnezeu. Biblia ne spune că ascultarea de poruncile lui Dumnezeu atrage o mare răsplată. (Vezi Psalmii 19:11)

Unul dintre pionierii Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea a fost căpitanul Joseph Bates. El a fost printre primii care au descoperit câteva dintre binecuvântările pe care le aduce ascultarea de această poruncă.

Căpitanul Bates a crescut într-un oraș pescăresc, devenind marinar la vârsta de doisprezece ani. Marinarii sunt renumiți pentru limbajul plin de înjurături și nu a trecut mult până când Bates a adoptat acest obicei rău. Pe măsură ce Dumnezeu a început să lucreze asupra inimii lui, și-a dat seama că blestemele și înjurăturile sunt greșite și, cu ajutorul lui Dumnezeu, a reușit să rezolve această deficiență.

Și noi putem lua aceeași decizie.

Haideți să decidem că nu vom mai păcătui împotriva lui Dumnezeu cu gurile noastre. [...] Nu putem întotdeauna să împiedicăm gândurile care ne vin în minte ca niște ispite, dar putem să ne opunem vrăjmașului, astfel încât să nu le rostim. - Historical Sketches, p. 146

Dumnezeu a fost cu gura lui Bates și acest obicei a fost eliminat din vorbirea lui.

În timp, Bates a ajuns căpitan de vas. Când pleca în călătorie, își surprindea marinarii anunțându-i că înjurăturile nu aveau să fie permise. La început, unii dintre marinari au fost nemulțumiți de această regulă. Dar, în curând, au observat cu toții pacea și armonia de la bordul vasului și au cerut să participe și la următoarea călătorie avându-l căpitan pe Bates.

Întrebări de reflecție

3. În Biblie, Dumnezeu ne învață ce ar trebui să spunem și ce nu. Ce ne învață următoarele versete despre cuvintele noastre? Leviticul 19:16; Psalmii 15; 89:1; Proverbe 10:19; 12:22; 26:18,19; 29:11; 31:26; Efeseni 4:29; 5:3, 4; Iacov 1:19; 3:1-12

4. În cartea Proverbele se spune multe despre darul vorbirii. Alege orice capitol din Proverbe 10–31 și rezumă ce se amintește aici despre cuvintele noastre.

Cuvintele nu sunt folosite doar ca să vorbim, ci și ca să gândim. Poruncile care se adresează cuvintelor pe care le rostim se adresează și cuvintelor pe care le gândim. Citește din nou versetul de mai jos, care se găsește și în prima secțiune:

Matei 12:34 Din prisosul inimii vorbește gura.

Putem controla cuvintele pe care le spunem doar când Dumnezeu ne controlează gândurile. David spune:

Psalmii 19:14 Primește cu bunăvoință cuvintele gurii mele și cugetele inimii mele, Doamne, Stânca mea și Izbăvitorul meu!

Porunca a treia nu este singura ce se ocupă în mod special de vorbire. Porunca a noua este un alt dar al lui Dumnezeu menit să ne vindece deficiențele din vorbirea spirituală.

Exodul 20:16 Să nu mărturisești strâmb împotriva aproapelui tău.

Fiecare gând pe care îl avem este fie adevărat, fie fals. Fiecare propoziție pe care o rostim este fie onestă, fie necinstită. Porunca aceasta ne spune să dăm dovadă de dragoste față de semenii noștri, având gânduri curate față de ei și spunând adevărul.

Proverbe 12:22 Buzele mincinoase sunt urâte Domnului, dar cei ce lucrează cu adevăr îi sunt plăcuți.

Pentru a spune adevărul, nu trebuie să ascultăm minciuni.

Proverbe 17:4 Cel rău ascultă cu luare aminte la buza nelegiuită și mincinosul pleacă urechea la limba nimicitoare.

În Cuvântul Său, Dumnezeu a oferit rețete eficiente pentru problemele noastre diverse legate de vorbire. Observă ce neajunsuri în vorbire tratează laudele:

Efeseni 5:4 Să nu se audă nici cuvinte porcoase, nici vorbe nechibzuite, nici glume proaste, care nu sunt cuviincioase, ci mai degrabă cuvinte de mulțumire.

Alte anomalii din vorbire sunt depășite prin bunătate și prin compasiune.

Efeseni 4:31,32 Orice amărăciune, orice iuțime, orice mânie, orice strigare, orice clevetire și orice fel de răutate să piară din mijlocul vostru. Dimpotrivă, fiți buni unii cu alții, miloși și iertați-vă unul pe altul, cum v-a iertat și Dumnezeu pe voi în Hristos.

Prețuirea Cuvântului lui Dumnezeu și împărtășirea Lui cu alții vindecă o altă serie de defecte în vorbirea spirituală.

Filipeni 2:13-16 Căci Dumnezeu este Acela care lucrează în voi și vă dă, după plăcerea Lui, și voința, și înfăptuirea. Faceți toate lucrurile fără cârtiri și fără șovăieli, ... ţinând sus Cuvântul vieții.

Cum „cuvintele pe care le rostim încurajează sentimentele care le-au determinat” (The Youth’s Instructor, 27 iunie 1895), aceasta înseamnă că nu ar trebui să vorbim când suntem mânioși.

Proverbe 29:12 Când cel ce stăpânește dă ascultare cuvintelor mincinoase, toți slujitorii lui sunt niște răi.

Atunci când se știe că există o cameră video care înregistrează ce se întâmplă, activitatea infracțională scade. La fel, cuvintele noastre ar trebui să se schimbe pe măsură ce medităm la judecată și realizăm că fiecare gând și fiecare cuvânt sunt înregistrate.

Psalmii 139:4 Căci nu-mi ajunge cuvântul pe limbă, și Tu, Doamne, îl și cunoști în totul.

Cu perseverență, Dumnezeu ne-a promis biruința.

Nu fiți descurajați dacă la început eșuați. Nu renunțați la luptă dacă limba își urmează traseul obișnuit de câteva ori când nu sunteți vigilenți. Îndreptați-vă atenția spre Dumnezeu și rugați-L să vă întărească și veți primi putere. - The Youth’s Instructor, 1 mai 1859

Întrebări de reflecție

5. Citește Numeri 13:25-14:38. Rezumă consecințele minciunilor și ale vorbelor rele atât pentru cel care le rostește, cât și pentru cel care le aude.

6. „Cuvintele pe care le rostim încurajează sentimentele care le-au determinat.” Dă un exemplu despre cum ai experimentat adevărul acestei afirmații.

Audio: Școala de Sabat