Convertirea lui Harry Orchard (I)
joi, 25 mai 2017
devoțional zilnic


Care Dumnezeu este ca Tine, care ierţi nelegiuirea şi treci cu vederea păcatele. (Mica 7:18)

Harry Orchard nu avea o reputaţie foarte bună. Se povesteşte că el omorâse douăzeci şi şase de oameni. În cazierul lui penal mai era inclusă şi complicitatea la provocarea unei explozii într-o gară, explozie care a ucis treisprezece persoane, un atentat împotriva guvernatorului din Colorado şi tentativă de asasinat asupra membrilor Curţii Supreme a statului. În 1903, a devenit bigam şi, în 30 decembrie 1905, l-a asasinat pe Frank Steunenberg, fostul guvernator al statului Idaho.

La două zile după asasinat, Harry a fost capturat. Fiind în închisoare, el a avut timp să mediteze la ceea ce a făcut cu viaţa lui. Una dintre cele mai chinuitoare întrebări care îi răscolea duhul era: „Oare Dumnezeu mi-a iertat păcatele?” Când a fost transferat la Boise, o închisoare de stat din Idaho, Harry a intrat în legătură cu detectivul James McParland, căruia îi mărturisi toate nelegiuirile comise.

După ce a citit ce se scria în ziar despre Harry, David Paulson a hotărât să îi trimită o Biblie, pentru a-l ajuta pe acuzat să cunoască harul divin. James R. Nix povesteşte într-un articol din Adventist Review, în 8 mai 2014, pp. 19–22, că, de îndată ce a primit Biblia, Harry a început să o studieze împreună cu un alt prizonier care făcea studii biblice cu un adventist de ziua a şaptea. Cercetând Scriptura, Harry Orchard a ajuns să înţeleagă că Isus Şi-a dat viaţa pentru a-i salva pe nelegiuiţi, aşa ca el, şi că Dumnezeul Bibliei îl poate ierta chiar şi pe cel mai mare dintre păcătoşi. El a înţeles că nimeni nu este atât de rău, nici prea departe, încât să nu mai poată fi transformat de dragostea lui Dumnezeu. Harul lui Hristos i-a atins inima şi în el s-a produs experienţa naşterii din nou.

Faptul că era iertat de Dumnezeu l-a făcut pe Harry în stare să pledeze vinovat pentru toate acuzaţiile aduse împotriva lui. Deoarece mărturisirea lui a înlăturat orice urmă de îndoială cu privire la vinovăţia sa, judecătorul l-a condamnat la pedeapsa cu moartea. La apel, avocatul lui a reuşit să îi schimbe condamnarea la moarte în închisoare pe viaţă. Harry Orchard a înţeles că „unde s-a înmulţit păcatul, acolo harul s-a înmulţit şi mai mult” (Romani 5:20). Deşi era prizonier, el a devenit un om liber în Isus Hristos.

#harulluiDumnezeu #convertire

vezi arhivă