19 Iunie
Sâmbătă, 19 Iunie 2021
devoțional zilnic


:Eu sunt Calea, Adevărul şi Viața." Ioan 14:6

Anul celor șase împărați

Anul celor șase împărați este o perioadă din istoria Imperiului Roman, mai exact anul 238. În acest an s-a manifestat foarte evident criza cunoscută drept criza secolului al III-lea. Într-un singur an au fost întronați și anihilați nu mai puțin de șase împărați: Gordian I, Gordian II, Gordian III, Maxim Tracul, Balbinius și Pupienius.

Fiecare dintre ei apare printr-un aranjament și pleacă (murind sau fiind detronat) prin aranjamentul următorului și al celor ce manipulau toată politica. Pentru popor, era extrem de ciudat; nici nu învățau bine numele împăratului, că acesta dispărea sau nici măcar nu îl aflau, că deja era de domeniul trecutului.

Situațiile de criză creează impresia că schimbările și instabilitatea sunt cauza, când de fapt ea, criza, produce complicațiile în sine. Numai că adevărata criză este în oamenii ce aduc nesiguranța și interesele meschine în zona lor de responsabilitate. Întotdeauna o criză în societate a pornit de la un declin al valorilor personale și de la îndepărtarea față de Dumnezeu. Dușmanul omului nu așteaptă ca mai întâi cel ce se distanțează de Tatăl lui să se întoarcă și numai după asta să lovească ori să ispitească; el atacă atunci când suntem mai vulnerabili, atunci când ne aventurăm singuri în acțiuni pe care le considerăm doar ale noastre. Avem uneori impresia greșită că unele lucruri nu Îl privesc și pe Dumnezeu, ci sunt din zona afacerilor, a școlii, a relațiilor cu alți oameni sau a relației cu noi înșine. Considerăm că nu e nevoie de El chiar în orice și atunci parcă ieșim din curtea Lui bazându-ne pe capacitățile noastre sau pe neatenția celui rău. Nu există o capcană mai mare decât aceasta.

Când noi înșine trecem prin criză, suntem tentați, ca în vechea Romă, să ne schimbăm foarte ușor și foarte des stăpânul, uneori de mai multe ori pe zi.

De gândit astăzi: Când simți că Stăpânul inimii tale sau al familiei și al planurilor tale ar trebui schimbat, nu te grăbi; gândește-te mai întâi cu cine ai vrea să-L înlocuiești. Ține minte că, într-o lume pe care omul a pus-o la picioarele lui Satana, tu nu-ți poți fi singur stăpân. Deci spune mai bine ca ucenicii: „Doamne, la cine să ne ducem? Tu ai cuvintele vieții veșnice.” Nu există o altă opțiune nedistructivă!

Resursă suplimentară: My Bible recomandă următoarea resursă video suplimentară: https://bit.ly/3gGnffN